27
Mar
11

SUNETUL MUZICII – Opera Naţională Română Cluj-Napoca

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

VEZI MAI MULTE FOTOGRAFII PE LINK-ul de mai jos:

 

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII © Nicu Cherciu

SUNETUL MUZICII
(THE SOUND OF MUSIC)

Muzica de RICHARD RODGERS
Versurile de OSCAR HAMMERSTEIN II
Libretul de HOWARD LINDSAY şi RUSSEL CROUSE
Sugerat de “The Trapp Family Singers”
de Maria Augusta Trapp

Prezentat prin aranjament cu JOSEF WEINBERGER LIMITED
în numele R & H Theatricals din New York

Spectacol interpretat în limba engleză, cu textele vorbite în limba română.

………………………………………………..

Realizatorii artistici:

ADRIAN MORAR – Dirijor
MIHAELA BOGDAN – Regia artistică
VALENTIN CODOIU – Scenograf
ROLAND PODAR – Coregrafia
CORNELIU FELECAN – Dirijor cor
ANCA MONA MARIAŞ – Pregătirea muzicală a copiilor din CORUL „JUNIOR – VIP”
al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca
DAN LUPEA – Regia tehnică

………………………………………………….

Distribuţia:

IULIA MERCA
ALEXANDRA HORDOAN
– Maria Rainer, Postulantă a Mănăstirii Nonnberg

LILIANA NECIU
ANCA ALUAŞ
– Maica Superioară

LIGIA FĂRCAŞ – Sora Berta, Maica responsabilă pentru Novice

CORINA PĂŞTEANU
DANIELA TRICU
– Sora Margareta, Maica responsabilă pentru Postulante

HENRIETTA ALMAŞI
LIANA SFÂRLEA
– Sora Sofia

BOGDAN BACIU
FLORIN SÂMPELEAN
– Căpitanul Georg von Trapp

VASILE CIONCA – Franz, majordomul

ELENA POTOPEA – Doamna Schmidt, menajera

ALICE BACALU
SIMONA BALTOG
(invitată) – Liesl von Trapp, 16 ani

DACIAN ANDREICA – Friedrich von Trapp, 14 ani

MARIA DRAGU
ALEXANDRA TOPAN
– Louisa von Trapp, 13 ani

ALEXANDRU MAIER
ANDREI MAIER
– Kurt von Trapp, 11 ani

IULIA IACOB
ALEXANDRA POTOPEA
– Brigitta von Trapp, 10 ani

ROXANA VLAD
MĂLINA UNGUREŞAN
– Marta von Trapp, 7 ani

KARINA MITRANA – Gretl von Trapp, 5 Ani

PAUL ONAGA
RUSLAN BÂRLEA
(invitat) – Rolf Gruber, 17 ani

DANIELA MUREŞAN CHIŞBORA
LIANA SFÂRLEA
– Baroana Elsa Schraeder

SORIN LUPU – Max Detweiler

REMUS CHIDEAN – Domnul Zeller, conducătorul fascist al districtului
LIVIU OLTEAN – Baronul Elberfeld
TATIANA OLTEAN – Baroana Elberfeld

Vecinii şi prietenii Capitanului von Trapp, măicuţe, novice, postulante, participanţi
la Festivalul Kaltzberg.

ORCHESTRA, CORUL ŞI CORPUL DE BALET
ALE OPEREI NAŢIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

INVITAŢI:
Copii din CORUL „JUNIOR – VIP”
al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca

ADELA BIHARI
KOLCSÁR PETER
DORINA CÂRLIG – Pregătirea muzicală

ADRIAN KIS
RAFAEL BUTARU – Concert maeştri

LIANA OLTEAN
MONICA MATEI DENIŢIU – Sufleuri

……………………………………………………………………

Acţiunea are loc în Austria, chiar înainte de începerea
celui de al II-lea, Război Mondial

Actul I.

La Mănăstirea Nonnberg aşezată pe dealurile din apropierea munţilor semeţi ai Austriei, călugăriţele cântă Dixit Dominus. Maria Rainer, a coborât din locurile natale, de pe înălţimile culmilor muntoase, pentru a se dedica vieţii monahale. A urmărit adesea de pe înălţimi, viaţa măicuţelor şi munca lor în grădina Mănăstirii şi e convinsă că locul ei e aici. Acum e una dintre postulante şi se străduieşte să se adapteze vieţii monahale. Dar nu poate rezista bucuriei şi fericirii de a rătăci în afara Mănăstirii, ziua întreagă până în noapte, cântând „cântecele pe care le aude”, încântată de farmecul naturii şi de viaţa pe frumoasele dealuri. Se desprinde cu greu de toate acestea pentru a se reîntoarce în Mănăstire. (The Sound of Music). Maica Superioară împreună cu alte călugăriţe chibzuiesc ce să facă cu această postulantă care nu pare a fi dăruită pentru viaţa în Mănăstire. Ea se caţără în copaci, îşi juleşte genunchii, fluieră pe scări, dansează mergând spre slujbă, cântă în Mănăstire, le face pe măicuţe să râdă. Cu toate acestea ea se roagă din inimă şi penitenţa ei e sinceră. (Maria). Maria soseşte şi cere scuze pentru întârziere şi cântatul în grădina Mănăstirii fără permisiune. Maica Superioară, în semn de iertare şi înţelegere, îşi uneşte cu ea cântul (My Favorite Things). Maica Superioară îi spune Mariei că ar putea petrece câtva timp în afara Mănăstirii pentru a decide dacă este potrivită pentru viaţa monahală. Maria va activa ca guvernantă pentru cei şapte copii ai văduvului Căpitan Georg von Trapp.

Maria ajunge la vila Căpitanului von Trapp ridicat în Primul Război Mondial la rangul de Căpitan al Marinei Imperiului Austro-Ungar. În camera de zi, Căpitanul von Trapp se interesează despre motivul plecării ultimei guvernante şi o anunţă pe menajeră că noua guvernantă vine de la Mănăstire şi va sta pâna în luna septembrie. El îi explică Mariei îndatoririle care îi revin şi îi covoacă pe cei şapte copii, ca de altfel pe întreg personalul din casă, prin semnale de fluier propriu fiecăruia. Copiii apar în pas de marş. După prezentarea acestora, el îi face cunoscut Mariei propriul ei semnal. Ea nu înţelege să folosească fluierul în comunicarea cu copii şi cu cei din jur. Ramânând cu copiii, le mărturiseşte că nu a mai făcut munca de guvernantă aşa că nu ştie cu ce să înceapă şi le propune să cânte împreună. Copiii von Trapp nu ştiu să cânte şi ea îi învaţă bazele muzicii (Do-Re-Mi).

Cea mai mare dintre fiicele Căpitanului von Trapp, Liesel, se strecoară în afara vilei, unde se întâlneşte cu poştaşul Rolf. Între cei doi s-a înfiripat o idilă. El pretinde că e foarte potrivit, fiind mai mare decât ea cu un an, deci şi mai înţelept, să fie persoana care să îi spună ce să facă şi ce nu, având în vedere că ea e atât de tânără, sfioasă şi nepregătită pentru viaţă. (Sixteen Going on Seventeen). Ei se sărută şi se despart. În acest timp, menajera, doamna Schmidt îi dă Mariei materialul promis de Căpitan pentru a-şi coase veşminte noi, de vreme ce şi-a împărţit lucrurile săracilor cand a intrat în Mănăstire. Maria o văzuse pe geam pe Liesel strecurându-se, iar fata, neavând pe unde să intre din nou în vilă ajunge în camera guvernantei. Şi aceasta, pentru evitarea unei furtuni declanşată de Căpitan, îi oferă prietenia, acceptând să-i păstreze secretul. Dar afară se aud tunete grozave. Speriaţi, copiii se refugiază din dormitoarele lor în camera Mariei şi toţi cântă ca să-şi îndepărteze frica.

O lună mai târziu, pe terasa vilei îl regăsim pe Căpitanul von Trapp care a sosit din călătorie împreună cu Baroana Elsa Schräder şi cu Max Detweiler. Baroana Elsa este o femeie atrăgătoare la cei treizeci de ani şi e o persoană dinamică şi cosmopolită. Căpitanul află că, în urma decesului soţului ei Heinrich, a devenit preşedinta corporaţiei acestuia, pe care, în fapt o conducea şi înainte. Ea admiră frumuseţea munţilor din zare şi peisajul încântător al acestor locuri. Max, un personaj simpatic şi plin de viaţă este ocupat cu organizarea Concertului Festivalului de la Kaltzberg. Elsa îi spune lui Max că ceva îl reţine încă pe Căpitan în a se căsători cu ea. Acesta e de părere că numai oamenii săraci au timp pentru stări romantice ei doi fiind prea bogaţi (How Can Love Survive). Rolf intră cu o telegramă privind după Lisel şi salută cu „Heil”. Căpitanul îl dă afară spunându-i că el este austriac nu german. Intră Maria şi copiii, aceştia purtând haine de joacă făcute din draperii. Înfuriat, Căpitanul îi trimte să se schimbe. Maria îi spune că ei au nevoie de dragoste din partea lui. Supărat îi ordonă să se întoarcă la Mănăstire. În vreme ce ea îşi cere iertare îi aud pe copii cântând The Sound of Music. Maria i-a învăţat acest cântec drept urare de bun venit pentru Baroana Schräder. Căpitanul e încântat şi apoi îi îmbrăţişează pe copii. Mariei îi cere să rămână, mulţumindu-i că a adus înapoi în casa lui muzica. Elsa e suspicioasă în privinţa Mariei cu toate că aceasta îi spune că în luna septembrie se va reîntorce la mănăstire. Max cere permisiunea să prezinte invitaţilor o surpriză pregătită cu copiii Căpitanului von Trapp: un teatru de păpuşi pe cântecul The Lonely Goatherd.

La sugestia Elsei, Căpitanul organizează o petrecere pentru prezentarea Baroanei. Căpitanulul este un antinazist recunoscut, iar ameninţarea ce pluteşte în aer legat de ocuparea Austriei, face ca discuţiile dintre invitaţi să alunece, inevitabil, către acest subiect. Kurt roagă pe Maria să îl înveţe să danseze Laendler (vechi dans popular austriac), dar nu poate să înveţe complicatele figuri. Căpitanul face paşii demonstrativi şi Maria dansează cu Căpitanul von Trapp, timp în care ei ajung faţă în faţă şi se privesc; Maria se retrage stânjenită şi confuză. Dezbătând aşteptata căsătorie dintre Elsa şi Căpitan, Brigitta îi spune Mariei că ea şi Căpitanul sunt într’adevăr îndrăgostiţi unul de celălalt. Elsa cere Căpitanului să permită copiilor să adreseze noapte bună invitaţilor cu un cântec, So Long, Farewell. Max e entuziasmat de talentul lor şi îsi doreşte participarea lor în Festivalul Kaltzberg, pe care îl organizează el.

Revenind la Mănăstire, Maria spune că e gata să reia viaţa monahală şi să depună jurământul monastic. Dar Maica Superioară realizează că Maria încearcă astfel să fugă de propriile ei sentimente şi o îndeamnă să îl înfrunte pe Căpitan şi să descopere astfel, dacă ei se iubesc. Apoi, când va înţelege adevărul, Maria trebuie urmeze drumul vieţii care i-a fost menită să o trăiască (Climb Ev’ry Mountain).

Act II

Deşi abătuţi din cauza plecării Mariei, Max îi pregăteşte pe copii pentru evoluţia lor în Festival. Când Căpitanul încearcă să îi conducă, ei îi arată că el nu face asta aşa cum face Maria. Căpitanul le spune copiilor că a cerut în căsătorie pe Elsa. Ei caută să se înveselească cântând My Favorite Things, dar fără succes, până când o aud pe Maria cântând şi bucuria revine printre ei. Aflând de planurile de căsătorie Maria decide să rămână doar până când Căpitanul va face aranjamentele pentru a angaja o nouă guvernantă. Max şi Elsa încearcă să îl convingă pe Căpitan să accepte viitorul nou context istoric al Austriei. (No Way to Stop It). Constatând intransigenţa Căpitanului von Trapp în problema nazistă şi refuzul său în a accepta compromisul, Elsa rupe logodna şi pleacă. Singuri, Căpitanul şi Maria admit, în final, dragostea lor, dorind doar să fie un cuplu obişnuit (An Ordinary Couple). Astfel ei se căsătoresc la Mănăstire şi, contrar ritualului, călugăriţele reiau cântecul Maria.

În perioada lunii de miere, Max a pregătit copiii pentru apariţia în Festivalul Kaltzberg. Domnul Zeller, conducătorul nazist al districtului se interesează de ce la vila von Trapp nu e arborat steagul celui de al III-lea Reich. Căpitanul şi Maria revin mai devreme din luna de miere, chiar înainte de Festival. Având în vedere desfăşurarea evenimentelor, Căpitanul refuză să permită copiilor să cânte în Festival. Max argumentează: copiii vor cânta pentru Austria, dar Căpitanul scoate în evidenţă că Austria nu mai există. Maria şi Liesel discută romantic despre dragoste; Maria prevede că în câţiva ani Liesl va fi căsătorită (Sixteen Going on Seventeen, Repriza). Rolf intră cu o telegramă prin care Căpitanul este chemat sub arme în cadrul Flotei Maritime Germane. Acesta consideră acceptarea ca fiind o trădare. Se consultă cu Maria şi decid că trebuie să părăsească în secret Austria. Domnul Zeller, conducătorul nazist al districtului soseşte pentru a afla de ce Căpitanul nu a răspuns la telegramă, apoi îi transmite ordinul să se prezinte imediat la Bremerhaven şi să preia comanda care i-a fost încredinţată. Maria, căutând un mijloc de evadare, spune că el nu poate pleca imediat deoarece ei cântă toţi în Festival şi domnul Zeller acceptă să aştepte până după concert.

La concert, familia von Trapp cântă o versiune elaborată a lui Do-Re-Mi. Apoi Căpitanul cântă alături de familia sa cântecul Edelweiss, în care floarea naţională a Austriei – floarea de colţ, reprezintă o declaraţie de loialitate adusă Austriei. Max solicită un bis şi anunţă că aceasta este ultima şansă ca familia von Trapp să cânte împreună, căci garda de onoare aşteaptă ca să-l escorteze pe Căpitan la noul său comandament. În timp ce juriul deliberează asupra premiilor, familia von Trapp cântă So Long, Farewell, părăsind scena în grupuri mici. Max îi ajută pe fugari trăgând de timp cât mai mult cu putinţă. Când el anunţă că premiul I merge la familia von Trapp şi ei nu apar, naziştii încep căutările. Familia se ascunde la Mănăstire şi nu sunt găsiţi până când Rolf dă peste ei, într-un colţ al grădinii; îl cheamă pe locotenentul său, dar revăzând-o pe Liesel el raportează că nu i-a găsit pe niciunul. O călugăriţă le spune că graniţele au fost închise şi nu au altă cale de a părăsi Austria decât pe cărările tainice ale munţilor.

Familia von Trapp se pregăteşte să treacă graniţa în vreme ce călugăriţele reiau Climb Ev’ry Mountain. Întreaga familie este însoţită şi călăuzită în munţi de rugăciunile măicuţelor şi de frumoasele lor cântece…

Dorina Mican Tudoroiu
http://www.youtube.com/watch?v=2pr6NFMGXg0&feature=related

Anunțuri

0 Responses to “SUNETUL MUZICII – Opera Naţională Română Cluj-Napoca”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Martie 2011
L M M M V S D
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Articole recente

Arhive

Cele mai multe clicuri

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.378 de urmăritori

Blog Stats

  • 361,952 hits

Cele mai bine evaluate

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: