02
nov.
12

Biserica fortificată de la Biertan

…………………………………………………………………………………………………………

Știați că…?

Bastionul estic al cetăţii avea rol de carceră pentru soţii care se certau? Aceştia erau închişi în bastion pentru o vreme şi lăsaţi singuri până se împăcau.

Uşa sacristiei a fost realizată în 1515 şi este deosebit de valoroasă prin sistemul unic de închidere? Aceasta este prevăzută cu un sistem de 19 încuietori acţionate concomitent de o singură cheie. Sistemul a fost premiat la o expoziţie de la Paris în anul 1910.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Biserica fortificată de la Biertan

Sursa:  http://www.biertan.ro/biserica_atractii.php?lang=ro

 

Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Scurt Istoric

Complexul eclesiastic si de aparare a fost construit în secolele XV-XVI în stilul goticului târziu, cu elemente specifice Renasterii.

Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867)

Edificiul central al ansamblului este o biserica-hala cu trei nave, boltite in retea, construita intre 1492 – 1516 pe locul alteia mai vechi, in stilul goticului tarziu, cu elemente de arhitectura renascentista la unele portale.

In interiorul bisericii altarul in stil gotic tarziu, in forma de triptic a fost realizat in mai multe etape intre 1515-1524.

Stranele sunt realizate intre 1514-1523 de sighisoreanul Reychmut si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania.

Unica in felul sau este usa sacristiei construita la 1515, remarcabila prin sistemul de blocare.

Dupa cutremurul din 1977 s-au executat lucrari de restaurare si consolidare la bolti.

 

Descriere generala

Acest monument istoric si de arhitectura este reprezentativ pentru întreaga zona de colonizare saseasca din Transilvania.

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite intre secolele XV si XVI biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial.

Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.

Biserica, de tip hala, cu trei nave, datand din perioada goticului tarziu a fost ridicata in 1500-1516, corul edificiului preexistent fiind inaltat cu un nivel fortificat. Zidul de incinta, care dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala, asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului.

Biserica actuala este invaluita de pereti zugraviti din secolul al XVI-lea. O lata biserica a ocupat acelasi loc inainte. Se mai pot inca observa frescele de la inceputul secolului al XVI-lea pe turnul sudic al zidului interior de incinta ca si pietrele tombale ale mai multor episcopi sasi in turnul Mausoleului.

Renasterea si contributia baroca, provenite din Europa Centrala, dateaza respectiv din secolele 16, 17 si 18. .Peretii sunt pictati si structurile de baza sunt facute din piatra.

În epoca în care a fost întarit corul de la Biertan, fortificarea cladirilor ecleziastice continua, deopotriva, mai peste tot.

Turnul vestic era înaltat si înzestrat cu etaje având un rol defensiv, folosindu-se un mare numar de variante – în ceea ce priveste mijloacele de aparare puse în opera si formele arhitecturale.

 

Biserica propriu-zisa

Edificiul central al ansamblului este o biserica hala cu trei nave, boltite in retea, construita intre 1492-1516 pe locul alteia mai vechi.

Biserica este construita in stil gotic tarziu cu elemente de arhitectura renascentista la unele portale.

Biserica este ultimul edificiu de tipul acesta(biserica-hala) ridicat in Transilvania.

Cu prilejul lucrarilor de fortificare incepute dupa anul 1515, deasupra corului a fost construit un etaj fortificat prevazut cu ferestre de tragere.

 

Altarul bisericii

Altarul este construit in stil gotic tarziu, sculptat in lemn, de catre Johannes Reichmuth din Sighisoara si cuprinde 24 de icoane pictate reprezentand scene biblice.

Aceste icoane au fost executate in perioada 1483-1515. Partea principala este formata de un crucifix ce reprezinta pe Maria, Iisus si Maria Magdalena, care imbratiseaza crucea.Pe alte 2 elemente, care flancheaza pictura principala , sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si ale imparatului Augustin.

 

Amvonul

Realizatorul amvonului se pare ca este un taietor de piatra Ulrich, originar din Brasov, care a sosit in 1523 in Biertan. Pictura pe lemn a amvonului dateaza din 1754.

Amvonul impresioneaza prin reprezentarile de scene biblice si prin decoratia cu motive arhitecturale si vegetale desoebit de ingrijit lucrate in stilul de tranzitie de la gotic la cel renascentist.

 

Orga

1523 Organistul Bartholomaeus este mentionat.

1731 Este construita o noua orga, care este vanduta in 1794.

1795 Fermierul Samuel Maetz din Biertan construieste o noua orga cu 22 registrii.

1869 Compania Hessian(Vienna) construieste o noua orga cu 1290 tuburi, 2 manuale, pedale and 25 registrii.

 

Sacristia

Acelasi artist care a a realizat si amvonul bisericii, Johannes Reichmuth din Sighisoara este autorul portii deosebita a sacristiei. (1515)

Sacristia prezinta un sistem de blocare a usii care punea concomitent in miscare 15 zavoare.

Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu.In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.

 

Zidurile bisericii

Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Aceste ziduri erau legate intre ele de turnuri poarta. Astfel intre zidul 2 si 3 legatura se face prin turnul-poarta primarie. Intre acest turn si primul turn al portii(aflat pe zidul 2 de incinta) se afla un drum de care, care putea fi oricand blocat cu ajutorul unor porti verticale.

 

http://www.biertan.ro/biserica_atractii.php?lang=ro

 

…………………………………………………………………………..

 

 

Reclame

0 Responses to “Biserica fortificată de la Biertan”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


noiembrie 2012
L M M J V S D
« oct.   dec. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Articole recente

Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 1.379 de urmăritori

Blog Stats

  • 364,360 hits

Cele mai bine evaluate

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: