19
mart.
13

Ramas bun Irina Petrescu!

Irina Petrescu

Nicu Cherciu_Proiectie speciala Valurile Dunarii - Irina Petrescu_02.06.2010_web_03

Nicu Cherciu_Proiectie speciala Valurile Dunarii - Irina Petrescu_02.06.2010_web_07

Dezbatere Est-Vest 05.10.2012 © Nicu Cherciu - DSC_6417b

Dezbatere Est-Vest 05.10.2012 © Nicu Cherciu - DSC_6421an

Dezbatere Est-Vest 05.10.2012 © Nicu Cherciu - DSC_6396b

 

IRINA PETRESCU
19 iunie 1941 – 19 martie 2013

A plecat dintre noi, după o scurtă şi grea suferinţă, o mare actriţă. Figură emblematică a filmului şi teatrului românesc, Irina Petrescu a strălucit prin frumuseţe, inteligenţă, distincţie şi talent, într-un cuvânt, prin farmec.
Descoperită în 1960 de regizorul Savel Stiopul, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ în 1963, la clasa profesorului Ion Şahighian, asistent regizorul David Esrig.
A debutat în filmul Valurile Dunării, înainte de majorat, în rolul principal Ana Strejan, sub bagheta lui Liviu Ciulei, pe care l-a avut şi ca partener. A jucat în peste duăzeci şi nouă de filme dintre care: O lumină la etajul X regia Malvina Urşianu, Străinul regia Mihai Iacob, Prin cenuşa imperiului regia Andrei Blaier, Duminică la ora 6, filmul de debut al regizorului Lucian Pintilie, Hotel de lux regia Dan Piţa. A avut ca parteneri mari actori: Toma Caragiu şi Geo Barton în Nu vreau să mă-nsor, Radu Beligan în Şeful sectorului suflete, Ştefan Iordache în Dimineţile unui băiat cuminte. Pentru rolul din filmul Răutăciosul adolescent în regia lui Gheorghe Vitanidis, a obţinut unul din cele mai importante premii internaţionale din palmaresul său, Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova (1968). La cea de a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transivania (TIFF) 2007, a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate.
Cariera în film s-a împletit cu o frumoasă şi lungă carieră în teatru (o jumătate de veac), pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra“. Rămân de neuitat creaţiile ei din spectacolele Leonce şi Lena de Georg Büchner, A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Elisabeta I de Paul Foster în regia lui Liviu Ciulei; Dimineaţa pierdută de Gabriela Adamaşteanu, Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu; Mizantropul de Molière, regia Valeriu Moisescu; Oblomov după I. A. Goncearov, Sfârşit de partidă de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu.
A jucat în mai multe spectacole regizate de Mihai Măniuţiu – Cu uşile închise de J. P. Sartre, O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett, Caligula de Albert Camus – de care a legat-o o frumoasă şi lungă prietenie, ca dealtfel şi de cei care au cunoscut-o şi au îndrăgit-o la repetiţiile de la Cluj cu piesa Tulburarea apelor de Lucian Blaga. Interpretarea Irinei Petrescu în rolul Nonei se anunţa ca un moment de vârf în cariera sa, spectacolul se prefigura ca un mare eveniment. Tulburarea apelor nu a văzut luminile rampei. Tulburi erau anii ’80, puternică cenzura.
Publicul clujean a admirat-o cu ocazia turneelor, ultima oară în Căsătoria de Gogol în regia lui Yuri Kordonsky.
În anul 2003, Uniunea Teatrală din România (UNITER) i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate.
Artist în cel mai nobil sens al cuvântului, distincţia şi frumuseţea îi veneau din interior, din importanţa pe care a acordat-o mereu valorilor de suflet: „În această meserie cred în buna-credinţă a actorului, în cinste, în neminciună. Îmi pare paradoxal. Meseria noastră este a făcăturii, a minciunii, dar trebuie să existe un adevăr, o credinţă, o sinceritate pe care publicul o caută şi o cercetează fără greş. Tot ce este impostură uşoară sau violentă, publicul o resimte oricât de senzaţional ar fi efectul măiestriei actoriceşti. Refuz impostura şi o simt ca spectator, pentru că sunt şi un foarte bun spectator de teatru. (…) Scena e teribil de crudă şi de nemiloasă şi arată toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie să ai grijă să fii cât mai curat, cât mai sincer, cât mai adevărat, pentru că scena e crudă şi te trădează“.
Prin dispariţia actriţei Irina Petrescu peisajul vieţii noastre scenice este mai sărac.
Să o păstrăm vie în memoria noastră afectivă.
Dumnezeu să o odihnească în pace!

Roxana Croitoru

Publicitate

1 Răspuns to “Ramas bun Irina Petrescu!”


  1. 1 Wish2Go
    martie 19, 2013 la 6:14 pm

    Pacat, ne-a parasit inca un mare actor roman…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


martie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Articole recente

Arhive

Cele mai multe clicuri

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 1.377 de abonați.

Blog Stats

  • 399.377 hits

Cele mai bine evaluate


%d blogeri au apreciat: